Champagne Ardenne

Voor veel Nederlanders is Noord Frankrijk nog steeds een vrij onbekende streek waar je doorheen rijdt op weg naar het zuiden. Wie hier zijn vakantie doorbrengt zal echter al snel ontdekken dat het een prachtig en gevarieerd gebied is.

Bièvres is een landelijk dorpje, dat niet meer dan 60 inwoners heeft. Het ligt in de Franse streek Champagne-Ardenne, niet ver van de Belgische grens. Vanaf de meeste plekken in Nederland is het binnen vier uur te bereiken.

Zodra je de Franse grens passeert lijkt het landschap te veranderen, de dichte naaldwouden in België maken plotseling plaats voor een vriendelijk landschap met glooiende heuvels. Weilanden en loofbossen wisselen elkaar af. Er wonen niet veel mensen, de meeste bewoners van de streek leven van de landbouw en veeteelt.

Aan de rand van het dorpje Bièvres vind je dit opvallende vakantiehuis. Omdat er geen doorgaande wegen in de buurt zijn is er vrijwel geen verkeer, bijna ongemerkt kom je er tot rust. Als er toch een auto of een tractor langskomt dan valt het op.

Er is nog veel meer te doen in de omgeving, de citadel van Montmedy is zeker een bezoek waard, net als Sedan, waar zich het grootse middeleeuwse kasteel van Europa bevindt.

In het kleine dorpje Avioth staat een enorme gotische kathedraal midden in het landschap en in Marville zijn prachtige renaissancehuizen te bewonderen. Vlak over de Belgische grens wordt in het mooie oude klooster van Orval nog steeds bier en kaas gemaakt. In Stenay, is zelfs een biermuseum ook een bezoek waard is.

Herinneringen aan de gruwelen van de eerste en tweede wereldoorlog zijn ook op veel plekken in de omgeving te vinden, in Verdun natuurlijk, maar ook dicht bij Bievres waar onder andere in La Ferté bunkers van de van de Maginot linie te bezichtigen zijn.

Met de auto zijn grotere steden als Reims, Verdun, Metz en Luxemburg binnen anderhalf uur te bereiken.

In het voorjaar en in de zomer gaat er geen zondag voorbij zonder dat er ergens in een van de omliggende dorpen een brocante is, waar soms voor weinig geld de mooiste spullen te vinden zijn.